King Charles spaniel

King Charles spaniel är en hundras som kommer från Storbritannien. Den är nära besläktad med rasen Cavalier King Charles spaniel. I USA kallas rasen för English Toy Spaniel.

king charles spaniel

Den King Charles spaniel som vi har idag har ett kortare, bredare nosparti och inte lika platt huvud som föregångaren. Det var under 1800-talet som den korsades med raser med korta nosar.

Skillnaden mellan King Charles spaniel och Cavalier King Charles spaniel är deras temperament. En King Charles spaniel väljer oftast ut en person som den knyter ett speciellt band till och är mer reserverad mot främlingar. Den är mer högfärdig och umgås bara med människor som den tycker är värdig att bekanta sig med.

I utseendet skiljer sig de två raserna åt också. King Charles spanieln har en kortare nos, högre skalle, sammanfogade tår och är generellt sett mindre. Mankhöjden brukar ligga mellan 25-28 cm och vikten 3,6-6,4 kg. De lever i 10-12 år.

Den finns i fyra färger: Black and tan (svart med bruna tecken), ruby (rödbrun), blenheim (vit och brun) och trefärgad (svart, brun och vit).

Pälsen är rak eller något vågig och har längre plymer av päls på benen och fötterna.

king charles spaniel hundKing Charles spaniel kräver lite motion och har en avslappnad personlighet. De är utmärkta följeslagare åt pensionärer eller andra personer som är hemma mycket och inte lever ett så aktivt liv. De vill helst bara sitta i knät hos sin ägare och överösas med kärlek. Att hänge sig fullt åt sin matte eller husse är dock negativt för King Charles spanieln då den kan lida av separationsångest. De trivs bra i lägenheter och kan anpassa sig till alla livsstilar bara de får vara tillsammans med sin ägare. De kan inte bo utomhus eller i kennlar. Socialisering är viktig för denna ras eftersom de kan vara blyga när de träffar nya människor eller hamnar i okända situationer.

King Charles spaniel brukar fungera bra ihop med andra hundar men kan vara blyg och tillbakadragen när den träffar främmande människor och djur. En King Charles spaniel ska helst inte bo tillsammans med små barn för att det kan bli för högljutt och otryggt för dem.

King Charles spaniel gillar att jaga fåglar och fjärilar så du bör hålla den kopplad så den inte springer ut i trafiken och skadar sig under en av sina jakter.

Om du bara förstår dig på hur din King Charles spaniel fungerar så kommer lydnadsträningen att gå bra. Det är en oberoende hund som ibland kommer ignorera dina kommandon. Oftast gillar den att behaga dig och träningen tillsammans.

En King Charles kan bita någon som skrämmer den men det ligger i deras vaktande natur.

Under varmare dagar bör du övervaka din King Charles lite extra då dess korta nos gör att den kan bli överhettad och få värmeslag. Ditt hem bör ha luftkonditionering eller fläktar som kyler ner om ni bor i ett varmare klimat. Ha inte din hund ute under dagens varmaste timmar.

Om du letar efter en värdig hund som är lugn, tillgiven och mild, en som kommer att njuta av att spendera all sin tid med dig, som är glad och hängiven, är King Charles spanieln den perfekta rasen för dig.