Coton de tuléar

Coton de tuléar kommer ursprungligen från ön Madagaskar. Den är skapad som följeslagare till människan och älskar att följa med sin ägare överallt. Den stora ön Madagaskar, som ligger utanför Afrikas sydostkust i Indiska oceanen, är hem för många ovanliga varelser, men en av dem har blivit en älskad export över hela världen: den mjuka och rara Coton de Tulear, en medlem av Bichon-familjen som förmodligen kom till Madagaskar för så länge som flera hundra år sedan.

Coton de tulear

Mankhöjden hos hanar ligger mellan 25-30 cm och vikten runt 4-6 kg. Honornas mankhöjd och vikt är lägre, 22-27 cm och 3,5-5 kg.

En Coton de tuléar lever i 14-16 år.

Namnet Coton betyder bomull och Tuléar var namnet på en hamnstad på Madagaskar, idag kallas den Toliara. Coton de tuléar är besläktad med Bichon frisé och Malteser.

Coton de tuléar är intelligenta, sociala och har en päls som är ganska lätt att sköta. Den behöver borstas tre eller fyra gånger i veckan och badas vid behov för att hålla pälsen ren. Valparnas päls behöver extra borstning och trimning innan deras vuxenpäls tar över. Det brukar vanligtvis ske mellan 7 och 15 månaders ålder.

Coton de tulear hundDet är en observant hund som snabbt lär sig rutiner och anpassar sig efter sin ägares behov. Den sover medan ägaren är upptagen men är alltid redo att följa efter om den lämnar rummet. Den gillar inte att bli lämnad ensam under längre perioder. Den trivs bäst i ett hem där ägaren jobbar hemifrån, är hemmaförälder eller pensionär så de får all uppmärksamhet och kärlek de kräver. Den trivs bra i en lägenhet och bör aldrig bo utomhus.

Precis som alla hundar, behöver Cotons tidig socialisering – exponering för många olika människor, sevärdheter, ljud och upplevelser. Socialisering bidrar till att din Coton valp växer upp till att vara en välanpassad, glad hund.

Det är en bra och flexibel resenär. Kanske på grund av att det sägs att de små vita hundarna åtföljde damer på långa sjöresor. Det hävdas också att hundarna var strandade på Madagaskar efter att ha varit de enda överlevande efter ett skeppsbrott.

Det var dock inte förrän någon gång på 1970-talet som en fransman som besökte ön tog några Cotoner med sig tillbaka till Frankrike och arbetade för att etablera dem som en ras. Cotons togs till Nordamerika under samma årtionde.

När det är dags att leka söker den upp dig med sin favoritleksak. Den älskar att gå på promenader men behöver ingen överdriven träning och motion. Så länge den får tillräckligt med mänsklig kontakt så nöjer den sig med att springa lös på en inhägnad gård. Eftersom det är en hundras som gärna vill behaga sin ägare så är den lätt att träna lydnad och agility med.

Det är en mycket social ras som älskar alla människor vilket gör att den inte är någon vakthund. Den gillar att ”prata” med sitt egna speciella språk och älskar när du pratar tillbaka till den.

När du ska köpa en Coton de Tuléar är det viktigt att du letar efter en välrenommerad uppfödare som testar sina avelshundar för att se till att de är fria från genetiska sjukdomar, som de kan överföra till valparna.