Bichon frisé

Bichon frisé, uttalas bi-shån fri-säj. Det är en liten hundras som ser ut som en leksakshund. Kroppen är kompakt och har fluffig vit päls. De misstas ofta för att vara en vit pudel.

Bichon frise

Bichon frisé är besläktad med många små raser: Coton de Tulear -en hund som kommer från den afrikanska kusten på en ö nära Madagaskar, Bolognese -en ras som är uppfödda i norra Italien nära staden Bologna, Bichon Havanais -från Kuba, och Malteserna från ön Malta i Medelhavet. Bichon frisé verkar också ha sitt ursprung runt Medelhavet och har under handelsresor spridits ut till andra länder.

Bichon frisé är en liten hundras men de är tuffa. Bichon friséns päls är alltid vit förutom när de är valpar för då kan den vara beige eller ljusgul. Ögon och nos är svarta.

Bichon frise hundPälsen måste borstas minst två gånger i veckan eller mer. Den vita pälsen måste badas när den blir smutsig för att förbli vit. Se till att det inte finns några tovor i pälsen innan badet annars kommer de tovas ihop ännu mer och bli nästan omöjliga att få bort. Pälsen måste trimmas och klippas ofta och du kan lämna in den till ett professionellt hundtrim om du inte har tid eller kunskap att göra det själv. För det måste göras regelbundet ca var fjärde till sjätte vecka. Att hålla ett Bichons ansikte rent och trimmat är viktigt för både hälsa och utseende. Slem och utsläpp från ögonen tenderar att ackumuleras i håret som växer runt ögonen, och ögonproblem kan uppstå om du inte rengör området regelbundet.

Det är en lekfull ras som alltid är glad. Den är tillgiven och snäll vilket gör att den lätt smälter in i familjen. Enda gången en Bichon frisé inte är glad är när den ämnas ensam under längre tider. Den är känd för att lida av separationsångest och välj inte den här rasen om du inte har möjlighet att vara tillsammans med den så mycket som möjligt. Bichon frisés tycker inte bara om att vara med sina familjer, de måste vara med sina familjer. De anpassar sig bra till en mängd olika livsstilar, så länge de inte behöver spendera för mycket tid ensamma.

Eftersom en Bichon Frisé inte fäller som andra hundraser, rekommenderas den ofta för personer med allergi. Alla reagerar dock inte lika så innan du köper en Bichon frisé om du är allergiker så försök att umgås så mycket som möjligt med den hundrasen för att se hur just du reagerar.

Det är mycket viktigt att ta god hand om hundens päls och man bör regelbundet klippa pälsen kring ögonen, öronen och svansen.  Man bör även raka hunden kring anus för att underlätta renhållning och eftersom man mycket lätt ser smuts på deras vita päls.

På grund av sin lilla storlek är Bichon frisés bra husdjur för människor som bor i lägenhet. Men de har mycket energi, och de behöver daglig motion, inklusive promenader och lek.

Bichons är intelligenta och älskar att lära sig tricks, och de är mycket lätta att lära olika konster. När du tränar måste du vara bestämd men försiktig. Utskällningar kommer att bryta ett Bichons hjärta. Många Bichon-ägare tränar sina hundar för lydnad, smidighet och agility. Både hundar och ägare njuter av den här aktiviteten, och det är ett bra sätt att bonda bättre med din Bichon.

Bichon frisé passar bra som terapihund. Eftersom de är mjuka och snälla gör att de är perfekta terapihundar för besök på vårdhem och sjukhus.

Bichons kommer vanligtvis bra överens med andra djur och människor, men de kommer att varna dig när främlingar kommer till dörren.